CHAMONIX - altceva decât Big Walls

Pentru majoritatea oamenilor, alpinişti, căţărători sau simpli oameni de munte, Chamonix-ul este echivalentul marilor pereţi, al rutelor extreme şi al gheţurilor veşnice. Este teritoriul “cuceritorilor inutilului”, al monştrilor sacri Lionel Terray, Louis Lachenal sau Gaston Rebuffat. Localitatea din inima Alpilor reprezintă punctul de plecare către pereţi mitici precum Dru şi Grandes Jorasses, sau către “acoperişul Europei”, vârful Mont Blanc.
Dar, pentru fanaticii boulderingului, Chamonix-ul reprezintă un mic teren de joacă.
Vara aceasta în luna august, cinci adulţi, patru băieţi şi o fată, împreună cu un copil talentat, am explorat bolovanii din pădurile de la poalele Alpilor din zona mai sus menţionată. Deşi în topo există în jur de 800 de linii (trasee), ori erau majoritatea prea usoare, ori nu am reușit noi să identificăm zonele. (n.a. fie vorba între noi, e cel mai prost topo pe care l-am întâlnit vreodată...). Totuşi, am căţărat destule linii, mai ușoare sau mai dificile, în principalele zone existente.
Realizări importante au fost puţine având în vedere numărul restrâns de bolovani. Totuşi, putem menţiona, în primul rând, faptul că Vlad a căţărat un bloc de gradul 6b/6b+, precum și altele mai uşoare, între 5c şi 6a+. Noi adulţii am reuşit trasee între 7a şi posibil 8a (mai degrabă 7c/7c+, în funcţie de prizele de plecare).
Totuşi, fiind în Chamonix, ne-am simţit aproape obligaţi să căţărăm şi un traseu de perete. Astfel am ales un traseu de trei lungimi, pe o dală deasupra vestitului gheţar Mer du Glace. A fost prima ascensiune a lui Vlad într-un perete. Dar s-a descurcat excelent, fără teamă de înălţime fără "blocajele" specifice primelor escalade în perete. Copiii n-au limite. Noi adulţii, avem.
Una peste alta, a fost o vacanţă foarte interesantă în care s-au legat prietenii noi, am cunoscut oameni minunaţi şi am văzut locuri şi peisaje de neuitat. Nu a fost un “boulder trip” propriu zis, dar la sfârşit nu ne-am putut plânge… Am avut o vacanţă mai mult decât reuşită.
Pentru Vlad a fost o experienţă unică, inedită, atât datorită traseului de perete pe care l-a căţărat la o vârstă de nici 7 ani, cât şi peisajelor de vis pe care a avut ocazia să le admire. De aceea, recomand tuturor părinţilor , alpinişti, căţărători, boulderişti sau turişti să îşi petreacă o vacanţă cu copiii la Chamonix. Zona este pitorească, deosebită şi, nu în ultimul rând, kids friendly ;)

IMG 2300

IMG 2312

IMG 2338

IMG 2341

© 2016-2017 Fabrica de catarat. All Rights Reserved. Designed By AlphaBeta

Please publish modules in offcanvas position.